Tekengebied 1
BLOG: Een boek schrijven. Waarom de eerste stap het moeilijkst is. Of juist niet?

BLOG: Een boek schrijven. Waarom de eerste stap het moeilijkst is. Of juist niet?

‘Een reis van 1000 mijl begint met een eerste stap’. Wie kent deze uitspraak van Lao Tse niet? Het is een citaat die eindeloos wordt aangehaald, vooral als we aan iets willen beginnen dat we nooit eerder hebben gedaan.  Het kopen van een huis. Het koken van een zes-gangendiner. Het vinden van een baan. Het schrijven van een boek.

De eerste stap.

Gek eigenlijk. Ieder project bestaat uit zoveel stappen. En de eerste daarvan is vaak het gemakkelijkst. Ga maar na:

  • De eerste stap voor het kopen van een huis is de gang naar de makelaar. Een stuk gemakkelijker dan het uitpluizen van hypotheekoffertes.
  • De eerste stap voor het koken van een kerstdiner is het maken van een boodschappenlijstje. Een stuk gemakkelijker dan zes gerechten tegelijk op tafel krijgen.
  • De eerste stap bij het vinden van een nieuwe baan is het bekijken van vacaturesites. Een stuk gemakkelijker dan het schrijven van die sollicitatiebrief of het voeren van een sollicitatiegesprek.
  • De eerste stap bij het schrijven van een boek is het maken van een brainstormlijstje. Een stuk gemakkelijker dan het in elkaar vlechten van alle hoofdstukken.

Toch hikken we tegen die allereerste stap het meeste aan. Waarom is dat eigenlijk?

De meest voorkomende redenen waarom we die eerste stap niet durven te zetten

Dit zijn de redenen waarom we die eerste stap vaak niet durven te zetten:

  1. Als je de eerste stap niet zet, kan je ook niet falen
  2. Als je de eerste stap niet zet, kan je ook niet verdwalen in de brei van wegen, de keuzemogelijkheden die je worden voorgeschoteld, de beslissingen die je onderweg moet nemen.
  3. Als je de eerst stap niet zet, weet je zeker dat je nooit een doodlopend pad in loopt waardoor je vast komt te zitten of op je schreden terug moet keren.
  4. Als je de eerste stap niet zet, weet je zeker dat je niet op een heel andere bestemming terecht komt dan je voor ogen had.
  5. Als je de eerste stap niet zet, weet je zeker dat je je niet voor niets hebt ingespannen omdat de reis niet naar de juiste bestemming heeft geleid.

Onzekerheid.

We houden er niet van als we niet weten wat er gaat gebeuren. Daar komt het eigenlijk op neer. We houden er niet van als we niet weten wat we onderweg te zien gaan krijgen, welke obstakels we tegen gaan komen, welke keuzes we moeten gaan maken en wat het eindresultaat zal zijn.  We houden niet van die onzekerheid.
Ontzettend jammer eigenlijk. Want daardoor ontnemen we onszelf de kans om nieuwe dingen te ondernemen. Om die mooie reis te maken, dat huis te kopen, die nieuwe baan te vinden, dat kerstdiner te koken. Of dat boek te schrijven.

Het is ook helemaal niet nodig.

Waar we dus behoefte hebben is houvast. Houvast kan je voor een groot deel zelf creëren. Met een goede voorbereiding en een goede planning bijvoorbeeld. Dan kom je een heel eind.

Zo creëer je houvast:

  1. Bedenk waarom je deze reis wilt gaan maken.
    Of met andere woorden: wanneer je een boek wilt schrijven, bedenk dan waarom je dat wil doen.  Waarom is het voor jou belangrijk dat het er komt? Mijn ervaring is dat hoe groter jouw innerlijke drijfveer is, hoe groter de kans is dat het boek er ook komt.
  2. Zorg dat je een goede wegenkaart hebt.
    Met andere woorden: zorg dat je een ‘blauwdruk’ hebt van je boek. Nog voordat je begint met schrijven! In zo’n ‘blauwdruk’ geef je aan voor wie je het boek gaat schrijven, welke onderwerpen je erin aan de orde laat komen, vanuit welke invalshoek je de onderwerpen gaat benaderen en in welke volgorde je ze gaat behandelen. Zo voorkom je dat je halverwege vastloopt.
  3. Maak van tevoren een reisplan.
    Hoe vaak per week ga je schrijven? Wanneer ga je dat doen? Hoeveel hoofdstukken wil je per maand afhebben? Wanneer wil je dat je boek op de markt komt? Met een goed plan weet je van tevoren waar je aan toe bent en hoeveel inspanningen je moet gaan leveren om je boek te realiseren.
  4. Durf keuzes te maken
    Ga je naar Rome of toch liever naar Parijs? Boek je een hotel of neem je een tent mee? Ga je met de auto of met de trein? Er zijn zoveel keuzes die je kunt maken en zo lang je niet kiest kom je nergens.
    Dat geldt ook voor het schrijven van een boek. Schrijf je een boek voor volwassenen of voor kinderen? Voor vrouwen of mannen? Voor leken of voor professionals. Welke invalshoek ga je gebruiken? Wat behandel je wel en wat niet? Durf daarin keuzes te maken en doe dat nog voordat je begint met schrijven. Daarmee wordt de kans groter dat je boek er ook komt.
  5. Wees niet bang om te struikelen.
    Want van fouten kun je leren en door dat wat je leert kom je verder. Wees dus niet bang om af en toe toch een verkeerde weg in te slaan.
  6. Laat je verrassen door wat er op je pad komt en geniet van de reis!

Wanneer ga jij die eerste stap zetten?

Een reis van 1000 mijl begint met een eerste stap. Wanneer je de juiste voorbereidingen verricht hoeft niets je ervan te weerhouden die eerste stap te zetten.

Nu ben ik even benieuwd. Wanneer ga jij die eerste stap zetten?

Bekijk ook:

Een autobiografie schrijven: hoe begin je?
Schrijfdiscipline: zo vind je tijd om te schrijven.
Vijf vragen om te bepalen of je verhaal levensvatbaar is.
Masterclass terugkomdag: Hoe zorg je ervoor dat je gemotiveerd blijft om te schrijven?
Waarom het eng is een boek te schrijven.

Meer weten over het schrijven van een boek. Dowload dan mijn gratis ebooks:
‘In vijf stappen naar een commercieel succesvol boek’
‘Je levensverhaal schrijven in acht stappen’

Reactie

De samenwerking heb ik als heel prettig ervaren en de feedback werd op een opbouwende wijze gegeven. Als beginnend schrijfster heb ik heel veel aan de adviezen en ga ik zeker proberen deze toe te passen.
Odette van Kaam