Waar gaat jouw autobiografie over? Over jou natuurlijk! Maar dat is niet het enige. Het gaat ook over anderen. Over je gezin, bijvoorbeeld. Je vroegere jeugdliefde. Cliënten die je tijdens je werkzame leven bent tegengekomen. Leraren die je als scholier het leven zuur maakten. De mensen die je op je wereldreis hebt ontmoet. Het zijn deze mensen die jouw leven en jouw levensverhaal kleur geven. Maar hoe zet je die personen nou zo goed mogelijk neer?
Het verhaal van mijnheer Zonnebloem.
Een aantal jaar ontving ik een manuscript van Selma Mogendorff, dat later zou verschijnen als autobiografische roman met de titel ‘Waar blijft die dokter nou?’ In dat boek schreef zij over haar ervaringen als jonge, vrouwelijke huisarts. Ze schreef over haar onzekerheden, angsten en twijfels als jonge huisarts, maar vooral ook over de bijzondere cliënten die zij had. Een voorbeeld daarvan is mijnheer Zonnebloem, die me nog altijd helder voor de geest staat.
De personen in jouw levensverhaal.
Je zou kunnen zeggen dat mijnheer Zonnebloem één van de passanten was die in haar leven voorbij kwam. Zonder mijnheer Zonnebloem zou haar leven er waarschijnlijk niet heel veel anders hebben uitgezien, maar toch…. Zonder mijnheer Zonnebloem en de andere cliënten die in haar boek de revue passeren zou haar autobiografie een stuk minder kleurrijk zijn.
Hetzelfde geldt voor het boek van Gijs van Middelkoop getiteld ‘Amerikanen fietsen niet’. In dat boek doet hij verslag van zijn coast-to-coast fietstocht door Amerika. Een bijzondere reis met bijzondere gebeurtenissen, maar het zijn vooral de karakteristieke mensen die hij onderweg ontmoet die zijn reisverhalen een extra dimensie geven.
Of wat dacht je van het boek ‘De reden dat ik zing’ geschreven door Anne Norvan? Zij schrijft daarin over haar ervaringen in een verslavingskliniek maar vooral ook over de mooie, kwetsbare en integere medecliënten die ze daar tegenkwam.
Passanten kleuren je autobiografie.
De bovenstaande voorbeelden laten zien hoe andere personen in jouw levensverhaal jouw autobiografie boeiend maken. Niet alleen de personen die in jouw leven van grote invloed zijn geweest, maar ook diegenen die soms maar heel kort voorbij kwamen. De passanten als het ware. De geschiedenisleraar op de middelbare school, het meisje dat je tijdens het backpacken in Namibië ontmoette, de DJ met wie je een eigenaardig gesprek had.
Hoe zet je de personen in je autobiografie zo goed mogelijk neer?
Wil je meer weten over het schrijven en publiceren van je autobiografie, download dan mijn gratis ebook ‘Je levensverhaal schrijven in acht stappen.’
Lees of bekijk ook:
Je autobiografie schrijven en publiceren: waarom zou je dat eigenlijk doen?
De tijdsgeest: hoe geef je die weer in jouw autobiografie?
Hoe hou je de aandacht van de lezer vast?
Zes goede redenen om fictie te gebruiken in je autobiografie
Reactie
Gerie Schrijver