‘Schrijven maakt eenzaam’ aldus Thomas Ross. En daarmee bevestigt hij het beeld dat veel mensen hebben van het schrijverschap. Een échte auteur zit in zijn eentje op zijn zolderkamer te schrijven, zo denken velen. Want alleen op die manier komt hij in een creatieve flow.
Maar is dat wel zo?
Twee weken geleden gaf ik een driedaagse Masterclass ‘Kickstart je autobiografie’. En wat ik tijdens workshops en cursussen steeds weer merk, gebeurde nu ook weer. Er ontstond een levendige interactie tussen de deelnemers en juist dat zorgde ervoor dat zij nóg meer geïnspireerd raakten. De positieve reacties van de anderen, de opbouwende feedback, de aanmoediging, input en tips stimuleerden hen om stevig met hun boek aan de slag te gaan.
Dus is schrijven een eenzame bezigheid?
Ik denk het niet. Want juist in het contact met anderen (proeflezers, schrijfcoaches, mede-cursisten, mede-auteurs) krijg je de steun en stimulans die je ook als auteur soms broodnodig hebt.
Daarom is het prettig om een netwerk om je heen te hebben van mensen die jou aanmoedigen, helpen, kritisch zijn en je soms een schop onder de kont geven als dat nodig is.
Hoe creëer je zo’n netwerk om je heen?
- Deel je verhaal op de sociale media
De mensen die jou volgen op de sociale media kennen jou al als professional en als persoon. Op die manier voelen ze zich al bij jou betrokken en vinden het leuk om te horen waar je mee bezig bent. Natuurlijk hoef je niet tot in detail te vertellen waar jouw boek over gaat, maar je kunt wel af en toe een hoofdstuk delen en je volgers om feedback vragen.
- Zoek contact met andere auteurs
Je kunt dat doen door je aan te melden bij een forum of een van de diverse schrijfgroepen die op de sociale media actief zijn. Of mee te doen aan een van de vele schrijfactiviteiten die online en op diverse plekken in het land worden georganiseerd.
- Maak een afspraak om samen te schrijven
Wanneer je eenmaal een aantal mede-auteurs kent, kan je met hen een afspraak maken om samen te gaan schrijven. Op die manier creëer je een stok achter de deur en bovendien is het leuk om tussendoor ervaringen uit te wisselen.
- Volg een workshop, cursus of Masterclass
Zelfs als je al veel schrijfervaring hebt, is het heel zinvol om een workshop, cursus of Masterclass te volgen. Je krijgt niet alleen gedegen begeleiding, handige tips en nuttige feedback van je docent, maar ook van je medecursisten. Bovendien kunnen hun enthousiaste reacties je motiveren om met je boek verder te gaan.
- Schakel een schrijfcoach in
Een schrijfcoach geeft niet alleen ondersteuning op schrijftechnisch gebied, maar helpt je ook om structuur te geven aan het schrijfproces, houdt in de gaten of je niet afdwaalt en voorkomt dat je vastloopt in je verhaal. Een schrijfcoach denkt met je mee over beslissingen die je moet nemen, moedigt aan, stimuleert en geeft je een stok achter de deur als je dat nodig hebt.
Nu ben ik even benieuwd. Heb jij al een netwerk om je heen gecreëerd?
Reactie
Maroesja Lacunes