Je kent ze vast wel. Van die uitvindingen waar niemand op zit te wachten. Een ijscohouder die vanzelf draait. Een bluetoothspeaker voor je iPhone. Dieet water zonder vet! En misschien denk je wel hetzelfde over jouw autobiografie. Die gaat toch niemand lezen? Of wel soms? Dat ligt er maar net aan.
Wanneer je twijfelt of jouw levensverhaal voor buitenstaanders wel boeiend genoeg zal zijn, daag ik je uit om het eens van de andere kant te bekijken. Draai de vraag eens om. Waarom lees jij een boek? Wat maakt dat een verhaal boeit? Welke autobiografie heb jij van kaft tot kaft verslonden?
Zelf lees ik graag boeken omdat ik me verdiep in andere personen. Omdat ik met hun mee wil leven en me wil herkennen in de dingen die hen bezighouden. Liefde. Verlies. Vergankelijkheid. Overwinning. Identiteit. Ook al heb ik niet hetzelfde meegemaakt: de onderliggende thema’s herken ik wel.
Dus wat maakt een verhaal voor mij boeiend? Als het boven de gebeurtenissen uitstijgt en zo een algemene geldigheid krijgt. Dat geldt ook voor jouw levensverhaal. Als je het boven jouw puur persoonlijke ervaringen uit kunt laten stijgen en kunt laten zien aan welke universele thema’s het raakt, zal het ook voor buitenstaanders boeiend zijn.
Dat universele thema kan je vinden door te kijken naar de rode draad in jouw leven. Wat is het dat jou steeds heeft beziggehouden? Welk onderwerp komt er in jouw leven steeds weer terug?
Stap 1 Maak een overzicht van de scharniermomenten uit je leven. Scharniermomenten zijn die momenten waarin je leven een bepaalde wending nam, positief of negatief. Schrijf ieder moment op een los kaartje.
Stap 2 Kies uit de kaartjes 7 momenten die voor jou het meest belangrijk zijn geweest. Leg die kaartjes naast elkaar.
Stap 3 Bekijk dan wat de overeenkomst in die gebeurtenissen is. Is er iets dat steeds weer terugkomt? Probeer dat in 1 zin te formuleren.
Lukt het je niet om zelf de rode draad te vinden, vraag dan eens aan iemand anders om naar de 7 gebeurtenissen te kijken en vraag hem of haar wat daarin steeds weer terugkeert.
Beter één vogel op je arm dan……
Mijn autobiografie? Die leest toch niemand! Of wel soms?
Een boek schrijven. Waarom de eerste stap het moeilijkst is. Of juist niet?
Een autobiografie schrijven: hoe begin je?
Masterclass dag 1: Scharniermomenten: wat zijn dat?
Masterclass dag 2: De personen in je levensverhaal: Hoe ga je daarmee om?
Masterclass dag 3: Hoe hou je de aandacht van de lezer vast?
Masterclass terugkomdag: Hoe zorg je ervoor dat je gemotiveerd blijft om te schrijven?
Waarom het eng is een boek te schrijven.
Meer weten over het schrijven van een autobiografie? Download mijn gratis ebook ‘Je levensverhaal schrijven in acht stappen’.
Reactie
Grietje Damming