Tekengebied 1
BLOG: Vijf tips om je geheugen te stimuleren bij het schrijven van je autobiografie

BLOG: Vijf tips om je geheugen te stimuleren bij het schrijven van je autobiografie

Wanneer je je autobiografie schrijft, hoef je niets te verzinnen. Want alle gebeurtenissen, alle ontwikkelingen en alle personen zitten in je hoofd. En dat is wel gemakkelijk, toch? Niet altijd. Want dat wat je hebt meegemaakt mag dan wel in je geheugen zitten, maar het is niet altijd eenvoudig om dat daar ook weer uit te halen. Daarom geef ik je in dit blog een aantal tips om je geheugen te stimuleren. 

 

  1. Zintuiglijk herinneren.

Herken je dit? Op de radio klinkt een lied dat in jouw pubertijd vaak gedraaid werd en ineens zit je weer op het strand met je eerste liefde. Je ruikt de geur van de eau de cologne die je oma vroeger altijd ophad en in een mum van tijd sta je weer naast haar in de keuken. 
Geluiden, geuren en smaken zorgen er vaak voor dat herinneringen aan vroeger ineens weer bij je naar boven komen. De eerste die dit effect omschreef was Marcel Proust in zijn boek Op zoek naar de verloren tijd. Daarin beschreef hij hoe de geur van een madeleine die hij in de bloesemthee doopte hem onverwacht terugbracht naar zijn jeugd. 
Stimuleer je geheugen dus door je zintuigen te prikkelen! Eet en drink wat je vroeger at en dronk. Draai muziek waar je vroeger graag naar luisterde. Bekijk films die je als kind vaak bekeek of sla de fotoboeken van vroeger nog eens open.  

 

  1. Ga op zoek naar wereldgebeurtenissen.

Weet jij nog waar jij was toen Kennedy vermoord werd? Toen de eerste man op de maan landde? Toen de oliecrisis ervoor zorgde dat we op zondag geen auto mochten rijden? Toen de Berlijnse Muur viel of toen er twee vliegtuigen de Twin Towers binnenvlogen? 
Wereldgebeurtenissen zitten vaak verankerd in ons geheugen. Het zijn momenten waarop de geschiedenis een onverwachte wending neemt en alles wat we kenden op losse schroeven wordt gezet. En daardoor weten we vaak nog precies waar we waren en wat we deden toen de gebeurtenissen plaats vonden.
Die herinneringen komen ook weer terug als we daarvan beelden zien of krantenberichten lezen. Ga daarom op zoek naar de wereldgebeurtenissen die zich tijdens jouw leven voltrokken. Wat waren de historische momenten? Hoe oud was je toen ze gebeurden? Herinner je je nog welke rol ze in jouw leven speelden? 

 

  1. Praat met anderen.

Wanneer je ooit op een reünie van school bent geweest, herken je dit misschien wel. Je spreekt met je oude klasgenoten en merkt dat iedereen zich zijn schooltijd weer op een andere manier herinnert. Waar de één nog precies weet hoe jullie geschiedenisleraar een keer zo kwaad werd, dat hij door zijn stoel zakte, weet de ander nog heel exact wie met wie zoende op de klassenavonden.
Het praten met anderen over een gezamenlijk verleden brengt gebeurtenissen naar boven die je jezelf misschien niet zo exact meer kunt herinneren. Zoek daarom vrienden, familieleden en klasgenoten op en praat met hen over wat er vroeger gebeurde. Zo maak je het plaatje meer compleet.

 

  1. Ga ook op zoek naar het ‘kleine nieuws’

Weet jij  nog dat je samen met je vriendin je nagels lakte met glitters omdat in de Tina stond dat dit zo hip was? Dat je met je vader met de PSV vlag over de straat liep omdat jullie club eindelijk landskampioen was geworden? Of dat je foto’s van John Travolta uit de Popfoto knipte en in je agenda plakte? Dat je diezelfde winter op je schaatsen naar school ging omdat het zo hard geijzeld had?
Niet alleen wereldgebeurtenissen maar ook het kleine nieuws kan ons geheugen prikkelen. Het jaar dat John Travolta wekenlang de hitlijst domineerde. De maand dat het zo koud was dat we op straat konden schaatsen. Of het seizoen waarin glitternagellak in de mode raakte. Ze roepen meteen herinneringen bij ons op.
Ga dus op zoek naar het ‘kleine nieuws’ door de tijdschriften te lezen die je vroeger las. Kijk wat er in de mode was, welke voetbalclubs er populair waren, welke artiesten er in de Popbladen werden geïnterviewd.  Sla de (lokale) krant uit dat jaar open om te lezen hoe  de mensen in jouw buurt omgingen met de extreme kou, de enorme hitte of de droogte van dat jaar.

 

  1. Ga terug naar de plek waar je opgegroeid bent

Ook al is daar niet alles meer hetzelfde: de aanblik van je oude straat, het huis waarin je lang gewoond hebt of pleintje waar je vaak op knikkerde zal oude herinneringen doen herleven. Loop daarom door de straten waar je vroeger altijd rolschaatste, ga naar de speeltuin waar je vroeger speelde, ga naar het voetbalveld waar je iedere donderdagavond je training had.
 

 

Meer weten over het schrijven en publiceren van een autobiografie? Download dan mijn gratis ebooks.

 

Lees of bekijk ook:

De tijdsgeest: hoe geef je die weer in jouw autobiografie?

Beter een vogel op je arm dan……

Je autobiografie schrijven en publiceren: waarom zou je dat eigenlijk doen?

Vijf tips om met een writer’s block om te gaan

Zes goede redenen om fictie te gebruiken in je autobiografie

 

 

Reactie

De workshop heb ik ervaren als speels en motiverend. Het contact was heel persoonlijk en in een sfeer van vertrouwen. We kregen meerdere interessante opdrachten en heldere uitleg. Ik heb concrete handvatten gekregen om te starten met mijn autobiografie.
Gerrel Wissink