Tekengebied 1
BLOG: Voorwoord en inleiding: wat is het verschil?

BLOG: Voorwoord en inleiding: wat is het verschil?

De meeste informatieve boeken beginnen met een voorwoord en/of een inleiding. Maar wat is nou het verschil tussen die twee? Voor veel mensen is dat niet helemaal duidelijk.

Dat is ook niet zo gek. Want zowel in het voorwoord als in de inleiding schrijf je iets over het belang van het boek, het onderwerp dat het behandelt en de manier waarop het is opgezet. Het verschil zit hem in de manier waarop beiden worden gelezen.

Wat schrijf je precies in een voorwoord? 
Een voorwoord geeft de lezer deskundige kijk op de relevantie van het boek. Het geeft aan wat het maatschappelijke of wetenschappelijke belang is of waarom het een belangrijke toevoeging is op jouw vakgebied. Daarom wordt het voorwoord vaak door iemand anders dan jijzelf geschreven, iemand die een typische autoriteit is op jouw vakgebied bijvoorbeeld en jouw integriteit en deskundigheid kan onderschrijven.

Maar het komt ook regelmatig voor dat de auteur zelf het voorwoord schrijft. In dat geval is het voorwoord meer persoonlijk getint. Er staat in hoe het boek is ontstaan, waarom de auteur het heeft willen schrijven, welk onderzoek er is gedaan, welke bronnen er zijn geraadpleegd, wat de achtergrond is van de auteur en wie er aan het boek hebben meegewerkt. En het voorwoord bevat dan vaak ook een dankwoord aan personen, instellingen, bedrijven, instituten etc.

Wat is dan de functie van een inleiding?  
In een inleiding wordt de lezer (de naam zegt het al) ingeleid in het onderwerp. Je geeft aan waar het boek over gaat, welke onderwerpen er worden behandeld en op welke manier je dat in het boek doet. Belangrijk is ook dat je de lezer prikkelt en nieuwsgierig maakt. Je wilt immers dat hij na de inleiding ook verder gaat. Je kunt dat doen door vragen te stellen, herkenbare voorbeelden te geven of provocerende uitspraken te doen.

Wat is dan het verschil tussen beiden? 
De inleiding geeft weer wat de inhoud is van het boek en in het voorwoord laat je zien hoe het schrijfproces is gegaan. Je zou het ook anders kunnen formuleren: in een inleiding maakt de lezer kennis met de inhoud van het boek en in het voorwoord maakt de lezer kennis met jou als schrijver. 

Moet ik écht een voorwoord en inleiding schrijven?
Nee, hoor dat hoeft niet. Er zijn genoeg informatieve boeken die geen voorwoord en/of inleiding bevatten. En ook die zijn prima leesbaar.
 
Wil je toch een voorwoord en/of inleiding schrijven? Doe dat dan als laatste. Want pas als je manuscript klaar is weet je precies waar je boek over gaat en hoe het is opgezet.
 
Meer weten over het schrijven van een boek over je vakgebied? Vraag een Wegwijsgesprek aan.

 

Lees of bekijk ook:

Vijf goede redenen om een boek te schrijven over je vakgebied!

Een boek schrijven? Waarom het voorbereidende werk zo belangrijk is!

Vijf vragen om te bepalen of je boek levensvatbaar is

Een boek schrijven over je vakgebied? Zorg voor een knallende inleiding!

De promotie van je boek: zo pak je het aan!

Jouw boek in de boekhandel? Dit is wat je moet weten.


 

Reactie

Ik heb je manuscriptanalyse als heel nuttig ervaren. Niet alleen door de tips die je geeft. Door de vinger op zere plekken te leggen geef je mij, ook als ik ze al gesignaleerd had, een gevoel van bevestiging. Ik ben op de goede weg, een stimulans.
Rienk Pruiksma