Ik ben er niet helemaal bij met mijn aandacht vandaag. Mijn gedachten dwalen voortdurend af.
Niet omdat ik zorgen heb, of omdat er nog zoveel te doen is. Maar omdat er buiten een kat in de tuin van de buren is geslopen. Hij ligt er pontificaal in de zon.
Op zich is daar niets bijzonders aan. Ware het niet dat mijn buren gisteren een bordje in de tuin hebben opgehangen met de tekst: “Pas op voor de hond”.
Blijkbaar hebben ze onlangs een hond aangeschaft. Of hebben ze het alleen maar gedaan om inbrekers af te schrikken?
In ieder geval: wat ik merk is dat het bordje mij voortdurend bezighoudt. Hebben ze werkelijk een hond? En wat gebeurt er als die hond de kat in de tuin ziet liggen?
Gaat hij erop af of negeert hij de kat gewoon? En wat gebeurt er als hij erop af gaat? Zal de kat dan snel de tuin uit rennen? Of ontstaat er een gevecht op leven of dood?
Blijkbaar heeft de combinatie van de kat in de tuin en het bordje met de tekst ‘Pas op voor de hond’ iets in mij losgemaakt, waardoor ik alleen nog maar naar buiten kan staren.
Dit is typisch een situatie met dramatische potentie, zoals men dat in schrijverskringen noemt.
Dramatische potentie: wat is dat?
Dramatische potentie staat volgens de Van Dale voor ‘de mogelijkheid’ (potentie) tot ‘een droevige reeks gebeurtenissen’ (drama).
Een situatie met dramatische potentie heeft dus de mogelijkheid in zich te ontwikkelen tot een reeks droevige gebeurtenissen die nog niet eerder aan het licht zijn gekomen.
Dat klinkt heftig. En dat komt vooral door het woord ‘drama’. ‘Drama’ associëren we vaak met hele grote en ingrijpende gebeurtenissen: een aardbeving, een moord, een vliegtuigongeluk of zelfs oorlog.
In verhalen kan ‘dramatische potentie’ ook naar iets heel kleins verwijzen. Zoals bijvoorbeeld een kat die in de tuin van de buren gaat liggen. Of een keuze tussen een baan in de stad en een baan op het platteland. Of een kind dat een snoepje uit de pot neemt terwijl het weet dat dit niet mag.
Dramatische potentie gaat over (kleine) tegenstellingen, dilemma’s, keuzes maken en innerlijke strijd.
Waarom is dramatische potentie belangrijk?
Met dramatische potentie trek je de aandacht van de lezer en bouw je de spanning op.
Door die dramatische potentie van de situatie in de tuin van mijn buren zit ik bijvoorbeeld nu al een hele tijd op het puntje van mijn stoel naar buiten te staren.
Dramatische potentie in jouw levensverhaal
Wil jij de aandacht van de lezer vasthouden? Ga dan op zoek naar de dramatische potentie in jouw levensverhaal:
Voor dramatische potentie hoef je de gebeurtenissen niet aan te dikken of te overdrijven. Je hoeft er ook niet bij te verzinnen.
Dramatische potentie gaat over de keuzes die je moest maken, dilemma’s waar je tegenaan liep, de innerlijke (twee)strijd die je hebt gevoerd.
Lees of bekijk ook:
Zo voorkom je een entoenentoenentoen-verhaal!
De tijdsgeest: hoe geef je die weer in jouw autobiografie?
Zes goede redenen om fictie te gebruiken in je autobiografie
Zo ga je om met je schaduwkanten in je levensverhaal
Een autobiografie schrijven: hoe begin je?
Er zijn geen activiteiten gepland.
Reactie
Maroesja Lacunes