Tekengebied 1
BLOG: Zo voorkom je een entoenentoenentoen-verhaal!

BLOG: Zo voorkom je een entoenentoenentoen-verhaal!

En toen stapte ik in de bus. En toen ging ik zitten. En toen reed de bus weg. En toen kwam ik aan bij de halte. En toen stapte ik uit.
Je hebt ze vast wel eens gelezen. Van die gaapverwekkende verhalen waarin tot in ieder detail wordt beschreven. Leuk voor degene die het heeft meegemaakt maar dodelijk saai voor de lezer!  

Waarom die saaie busreis beschrijven?  
Veel beginnende schrijvers werken hun verhaal van A tot Z uit, alsof het een doorlopend verslag is waarin alles moet worden verteld. Maar niet alles is even interessant voor de lezer. Zoals bijvoorbeeld die saaie busreis waarin niets gebeurt. 

Waarom zou je die dan nog beschrijven? Als je aan het eind van het ene fragment aangeeft dat je de bus instapt en aan het begin van het volgend fragment dat je weer uitstapt, dan snapt de lezer wel dat je in de tussentijd van A naar B bent gereisd.  

Dat is ook precies wat meer ervaren auteurs doen. Zij werken van scène naar scène.  

Wat is een scène? 
Een scène is een stukje verhaal dat zich afspeelt op een bepaalde tijd en een bepaalde plaats.  Verander je van tijd of plaats, dan begint er een nieuwe scène. In een film is een scène eenvoudig te herkennen: Iedere keer als de camera zich verplaatst naar een andere locatie of een ander tijdstip, begint er een nieuwe scène.  

Bij geschreven verhalen is de grens tussen twee scènes wat minder duidelijk. Vaak kan je in een tekst aan de typografie zien waar een scène begint en eindigt, bijvoorbeeld door een witregel.   

De kracht van een scène 
De kracht van een scène is dat ze een gebeurtenis of ontwikkeling oproepen waar de lezer zelf zijn conclusies uit trekt. De lezer hoort, proeft, ruikt en voelt wat er aan de hand is zonder dat dit expliciet wordt benoemd. De verbeeldingskracht wordt aangesproken en dat is wat een scène zo sterk maakt.  

Werken van scène naar scène in je levensverhaal: hoe doe je dat?  
Wil jij voorkomen dat jouw levensverhaal gaap verwekkend wordt? Schrijf dan niet alles wat je hebt meegemaakt van A tot Z uit, maar werk van scène naar scène. 

Dat vraagt allereerst een andere manier van kijken naar je verhaal. Beschouw het niet als een doorlopend geheel maar als een opeenvolging van gebeurtenissen die jou uiteindelijk naar een bepaald punt hebben gebracht.  

  1. Kijk als eerste naar het geheel van jouw levensverhaal. Wat is de ontwikkeling die daarin plaats vindt? Op welke manier is jouw situatie aan het eind anders dan aan het begin? Probeer dat voor jezelf onder woorden te brengen. 
     
  2. Met welke gebeurtenis werd deze verandering of ontwikkeling voor het eerst in gang gezet?  
    Stel je schrijft een verhaal over een vrouw die gevangen zit in een liefdeloos huwelijk. Aan het begin van het verhaal ondergaat ze haar situatie gelaten en doet ze er weinig aan om er iets aan te veranderen. Aan het eind van het verhaal heeft ze zich uit haar benauwende huwelijk bevrijd. 
    Deze verandering wordt in gang gezet op het moment dat ze zich voor het eerst realiseert dat ze niet gelukkig is. Bijvoorbeeld omdat ze een nieuwe buurvrouw krijgt die wel een gelukkig huwelijk heeft. Of omdat ze een andere man ontmoet die haar wel de liefde geeft waar ze naar verlangt. Of… 
     
  3. Wat is de gebeurtenis die deze verandering voltooid? 
    In het bovenstaande voorbeeld kan het verhaal afgerond zijn als ze eindelijk de scheiding van haar man aanvraagt. Of het moment waarop ze na de scheiding in haar eigen huis woont. Of… 
     
  4. Welke gebeurtenissen hebben jou van het beginpunt naar het eindpunt gebracht? Door welke gebeurtenissen kwam je daar steeds een stapje dichterbij?  Die gebeurtenissen vormen de scènes van je boek. 


Wil je meer weten over het schrijven van je autobiografie? Download dan mijn gratis ebook.  


Lees of bekijk ook:

6 tips om je eigen schrijfstem te vinden
De tijdsgeest: hoe geef je die weer in jouw autobiografie?
Dit is wat jouw levensverhaal uniek maakt!
Hoe mijnheer Zonnebloem een rol speelt in jouw autobiografie

Agenda

Er zijn geen activiteiten gepland.

Reactie

Een reis van herinneringen naar verhaal, dit had ik niet alleen gekund.
Grietje Damming